Hoppa till huvudinnehållet

De flesta patienter brukar bli kvitt sina besvär efter cirka 9 till 12 månader. I annat fall kan en operation krävas för att bli av med hälsporren och återställa rörligheten i foten.

Hallux valgus är ett fotproblem som uppstår efter åratal av tryck mot leden i stortån. Till slut blir tån snedställd och en benig knöl uppstår då.

Om du har hammartå är antingen en eller flera av dina tår krökta. Du kan också känna smärta i de krökta tårna samt i framfoten. Dessutom kan förhårdnader bildas ovanpå de tår som är krökta.

Mortons neurom är ett tillstånd där vävnaden kring en nerv i foten har tjocknat. Detta sker till följd av att nerven har blivit skadad eller irriterad.

Om du har hälseneinflammation kan du lindra den akuta värken med hjälp av is. Kyl ner hälsenan i ungefär en kvart efter att du har tränat eller när du känner smärta. Dessutom kan du tejpa eller linda foten för att lindra värken.

Pronation är vinkeln mellan din fot och ditt skenben. Man använder också detta begrepp för att beskriva rotationen i foten i samband med fotisättning. Om du pronerar roterar din fåt inåt när du sätter den i marken.

Stödstrumpor kan användas för att syresätta blodet och främja blodflödet från hjärtat, ner till fötterna och tillbaka upp till hjärtat. Ett främjat blodflöde i benen har flera fördelar för din hälsa, såsom att dina ben kan kännas piggare.

Du bör välja hålfotsinlägg utifrån det fotproblem som du vill behandla med produkten. Om du till exempel vill motverka pronation och få en mer optimal fotnedsättning bör du välja en variant som är avsedd för detta.

Skoinlägg är produkter som du kan placera i dina skor för att få bukt med ett visst fotbesvär. Genom att använda sådana inlägg kan du bland annat lindra smärta i foten samt behandla en felställning i densamma.

Hälinlägg är produkter som används för att avlasta hälen samt ge din fot en mer bekväm lutning. Du kan använda sådana för att skydda dina fötter mot hälsporre och andra hälbesvär samt lindra smärtan i hälen.

Den sula som du väljer bör vara tillräckligt fast för att kunna erbjuda stöd när du lägger din vikt på den. Om den är alltför mjuk kommer sulan inte kunna ge dig önskat stöd. Dessutom bör du välja den typ av sula som bäst matchar ditt behov.

En hälkopp hjälper mot hälsmärtor av olika slag. Du kan därmed använda denna produkt för att lindra din värk i hälen.