Stödstrumpor

En stödstrumpa är en slags kompressionsstrumpa som främjar blodcirkulationen i kroppen. Den kompression som dessa strumpor skapar ökar blodflödet från dina fötter till hjärtat.
✓ 1-2 dagars leverans    ✓ Fria byten     ✓ Klarna Faktura
Dagens beställningar skickas om:
 • Stödstrumpor aktiv blå

  Stödstrumpor aktiv blå

  149 kr
 • Stödstrumpor svart

  Stödstrumpor svart

  99 kr
 • Hallux valgus (strumpa)

  Hallux valgus kompressionsstrumpa

  99 kr
 • Hallux valgus strumpa

  Hallux valgus strumpa

  199 kr
 • Hälsporre (strumpa)

  Hälsporre (strumpa)

  149 kr
 • Strumpa hälsporre (2st)

  Strumpa hälsporre (2st)

  249 kr

Stödstrumpor

En stödstrumpa är en slags kompressionsstrumpa som främjar blodcirkulationen i kroppen. Den kompression som dessa strumpor skapar ökar blodflödet från dina fötter till hjärtat. Detta har flera fördelar för din hälsa, såsom minskad risk för blodproppar och att benen blir mindre svullna. Stödstrumpor är dessutom enkla att använda till vardags och finns tillgängliga i flera olika storlekar.

Läs mer om stödstrumpor före ditt köp

Vill du veta mer hur stödstrumpor fungerar och varför dessa är så populära? Bra, då har du kommit helt rätt! Här kommer vi berätta om den moderna stödstrumpan och dess funktion. Vi kommer visa hur du kan använda den för att minska dina problem med bland annat åderbråck. Dessutom hjälper vi dig att välja rätt stödstrumpa för ditt behov. Så fortsätt att läsa för att få lite mer kött på benen innan du bestämmer dig för att handla!

Två benmodeller med varsitt par stödstrumpor

Hur fungerar stödstrumporna?

Stödstrumpor används för att förbättra blodcirkulationen. Detta är faktiskt inget modernt påfund utan också romerska soldater har lindat sina ben med läderremmar för att främja blodets cirkulation i benen under långa marscher.

De moderna stödstrumporna är dock mer sofistikerade och framtagna för att skapa en jämn kompression i benen. Genom att göra detta främjar de blodflödet från fötterna till hjärtat. Den kompression som skapas är ofta mest påtaglig nära fotlederna och fötterna.

Kan lindra symtomen om du har problem med benen

I forskningsstudier har det visat sig att stödstrumpor och det tryck som dessa skapar är fördelaktigt vid till exempel åderbråck. Med detta sagt är kompressionsstrumpor inte att betrakta som någon silverkula som helt får bort dessa. Däremot kan det alltså vara bra att ge stödstrumporna en chans om du har åderbråck eller andra tillstånd där du vill förbättra den naturliga blodcirkulationen i benen på ett enkelt sätt.

Stödstrumpor ska användas mot åderbråck för att minska symtomen

Stödstrumpor är också användbara för gravida kvinnor

Stödstrumpor fyller faktiskt fler funktioner än enbart dem som vi har gått igenom ovan. Till exempel kan gravida kvinnor med fördel använda en kompressionsstrumpa. Detta då deras kroppar genomgår en stor förändring i samband med graviditeten. Till exempel ökar vätskemängden och blodvolymen i kroppen. Detta gör att de får svullna ben och då kan det vara skönt att bära ett par stödstrumpor för att minska svullnaden.

Vilken sorts stödstrumpa bör jag handla?

Det finns flera olika sorters stödstrumpor och liknande produkter att välja bland. Det är viktigt att du hittar en stödstrumpa i rätt storlek och med rätt tryck för ditt behov.

Skillnaden mellan stödstrumpbyxor, stödstrumpor och kompressionsstrumpor

Det finns i huvudsak tre sorters strumpor med kompression att välja mellan:

Stödstrumpbyxor

Stödstrumpbyxor påminner en hel del om stödstrumpor och är smidiga att använda till vardags. Du kan till exempel använda dessa när du flyger och sitter stilla länge.

Stödstrumpor

En stödstrumpa har ett ganska lätt tryck. Den har även en stum väv vars uppgift är att stödja benet. Stödstrumpor bör endast användas av dig som har friska vener och vill motverka bentrötthet eller andra symtom på låg blodcirkulation i benen.

Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor är strumpor med ett högre tryck. De skiljer sig även åt från andra stödstrumpor på så sätt att deras väv masserar benen när du går. På så vis hjälper dessa strumpor till att öka din blodcirkulation.

Vilken av dessa strumpor bör jag välja?

Om du främst är på jakt efter ett par strumpor att använda i förebyggande syfte är stödstrumpor ett bra val. En stödstrumpa ger dig ett lätt stöd med lite lättare kompression.

Har du istället medicinska problem gör du förmodligen bäst i att välja ett par kompressionsstrumpor. Du bör dock konsultera din sjuksköterska eller läkare för att få professionell rådgivning i frågan.

Stödstrumpor är populära hos personer som ska flyga eller har svullna ben.

Så hittar du rätt storlek på din stödstrumpa

Det är såklart viktigt att du hittar korrekt storlek när du ska handla stödstrumpor. Därför bör du ta hänsyn till fler mått än enbart din skostorlek. Två andra faktorer som är viktiga att ta i beaktande är omkretsen på din ankel och vadmuskel.

Om du är en man kan du kanske vara lite extra bred om vaden. Det kan då vara bättre att botanisera bland de produkter som är märkta “herr”. Ofta kan du dock välja samma storlek som du använder i vanliga strumpor. Dessa passar generellt sett väldigt bra, som handen i handsken (eller som foten i skon).

Hur skiljer sig stödstrumpor för herr och dam åt?

En vanlig fråga som många ställer sig är hur stödstrumpor för herr respektive dam skiljer sig åt. Svaret är att en stödstrumpa för män ofta är lite extra bred. Anledningen till detta är att män generellt sett har lite större fötter och en grövre benstomme. Därför är de produkter som är framtagna för män anpassade utifrån dessa faktorer.

Skillnaden mellan olika sorters stödstrumpor

När det kommer till stödstrumpor finns det två olika klasser: klass 1 och klass 2. Läs mer om hur dessa bägge varianter skiljer sig åt nedan!

Stödstrumpor klass 1

Stödstrumpor i klass 1 har en lägre kompression på 15-21 mmHg. Detta är den kompressionsklass som lämpar sig bäst för dig med lättare besvär. Dessa kompressionsstrumpor är ett bra val om du till exempel har trötta ben, åderbråck alternativt vill motverka svullna ben eller vätskeansamling i benen.

Stödstrumpor klass 2

Stödstrumpor i klass 2 har en högre kompression på 23-32 mmHg. Detta är den kompressionsklass som lämpar sig bäst för dig med lite grövre besvär. Dessa kompressionsstrumpor är ett bra val om du till exempel har svårare besvär med trötta ben, blodpropp, lymfödem, flebit, svåra åderbråck eller har opererats för kronisk venös insufficiens.

Stödstrumpor är produkter som ger dina fötter och ben stöd

Bomull, bambu, nylon eller ull?

Ett annat val som du behöver göra när du ska handla stödstrumpor är vilket material dessa ska vara i. Du kan hitta produkter i flera olika material, däribland bomull, bambu, nylon och ull. Det finns såklart för- och nackdelar med alla dessa material. Nedan kan du läsa dig till mer information om dessa material innan du gör ditt köp!

Bomull

Bomull är ett klassiskt material som i princip alltid har använts i tillverkningen av strumpor. Detta är ett naturmaterial som har använts i tusentals år och detta av en anledning. Bomull är nämligen ett starkt och hållbart material som dessutom värmer din kropp. Därför kan stödstrumpor i bomull vara ett bra val när du vill ha bekvämt mjuka och sköna strumpor som dessutom ger dina fötter och ben ett bra stöd.

Bambu

Bambu är ett annat naturmaterial som idag används i diverse textilier. Det är känt för sin förmåga att absorbera samt för sin mjukhet mot hyn. De olika fibrerna har kanaler som leder undan fukt från din hud och håller dig torr.

Nylon

Nylon är ett material som vanligtvis används för att tillverka transparenta stödstrumpor. Dessa kan ge ett lite mer diskret utseende än de övriga stödstrumporna. Materialet är dock inte fullt lika hållbart som de övriga materialen.

Ull

Ull är likt bomull ett naturmaterial som andas och därför håller dig varm på vintern och sval på sommaren. Materialet har dessutom antibakteriella egenskaper.

Ull är ett naturmaterial som ofta används för att tillverka stödstrumpor och andra textilier

Färg eller mönster?

När det kommer till valet av färg handlar detta förstås om estetisk preferens. Du kan till exempel välja att köpa en blå stödstrumpa, eller varför inte en svart? Huruvida du föredrar färgen svart, blå eller någon annan färg är såklart helt upp till dig! Dessutom kan du hitta strumpor i diverse mönster som också kan vara trevliga!

Vad skiljer stödstrumpor från vanliga kompressionsstrumpor?

Stödstrumpor bör inte misstas för att vara en vanlig kompressionsstrumpa. Stödstrumpor är bara till för dig med friska vener som en metod för att motverka tunga och trötta ben. Du kan till exempel använda en sådana strumpor när du har stått upp eller suttit ner under en längre tid. De används även för att förebygga resetrombos.

Kompressionsstrumpor är en variant av stödstrumpor

Kompressionsstrumpor är dock i grund och botten en variant av stödstrumpor. De används vanligtvis i samband med fysisk aktivitet. Till exempel är det vanligt att löpare använder sig av dem för att lindra sin muskelvärk eller fotvärk. Studier har även visat att dessa strumpor kan användas för att motverka inflammation och skador i muskler. Därför är de populära bland löpare som springer maraton och ultramaraton.

Välj produkt utifrån ditt behov

När du står i valet och kvalet är alltså vårt råd detta: välj produkt ifrån behov. Välj stödstrumpor när du vill ha lite extra stöd för benen i vardagen. Om du istället har medicinska besvär eller har tänkt använda strumporna i samband med fysisk aktivitet är vanligtvis kompressionsstrumpor att föredra.

När bör jag bära mina stödstrumpor?

Personer som använder stödstrumpor brukar bära dem i vardagen. Du kan med fördel använda dem under dagen då du sitter och står mycket. När du gör detta ökar nämligen sannolikheten för att du får problem med din blodcirkulation.

Stödstrumpor med kompression ger ett bra stöd när du står och går mycket.

Sätt på dig stödstrumporna innan du går upp ur sängen

Allra helst bör du sätta på dig dina stödstrumpor direkt på morgonen. Du bör göra detta innan du sänker ner dina fötter till golvet och reser dig upp ur sängen. För när du sover ligger du i en horisontell ställning där dina vener fungerar effektivare än när du står upp eller sitter ner.

När dina ben är placerade i en vertikal position försämras blodflödet på grund av gravitationen och skadade vener i benen. Därför känner du dig vanligtvis bättre i dina vader och fotleder på morgonen samtidigt som de blir tyngre och svullna under dagen.

Genom att sätta på dig dina stödstrumpor direkt på morgonen kommer du se till så att venerna hålls i korrekt position. Detta gör att din blodcirkulation förbättras under resten av dagen.

Ibland kan du rekommenderas använda dem även på natten

Om du har åderbråck kan du istället försöka hålla dina fötter högt när du sover på natten. Genom att göra detta ökar du blodcirkulationen. Det kan dock vara så att din läkare ändå rekommenderar att du bär stödstrumpor på natten.

FAQs

Stödstrumpor

Varför stödstrumpor?
Stödstrumpor kan bland annat vara bra att använda om du känner en trötthet i dina ben eller
om benen är svullna. Därmed används de ofta av gravida kvinnor eller av personer som ska
sitta still en längre tid på jobbet eller under en flygning. Kompressionsstrumpor kan bland
annat förebygga blodproppar i benen, åderbråck och klaffsvikt.
Hur hårt ska stödstrumpor sitta?
Tumregeln är att dina stödstrumpor ska sitta nedanför knävecket två fingrar brett. De ska
inte sitta alltför hårt runt låret eller under knäet. Detta då blodet annars riskerar att stasa och
ge stödstrumporna den motsatta effekten mot den önskade.
Vad händer om man sover med stödstrumpor?
Du bör inte sova med stödstrumpor på natten eller eller andra tider på dygnet. När du ligger
ner minskar nämligen blodtrycket i din kropp och därmed behöver du inte använda strumpan
för att öka din blodcirkulation. Dessutom är det en fördel om du är vaken om du skulle få
värk av stödstrumporna.
Varför använda stödstrumpor?
Stödstrumpor används för att öka blodtrycket i kroppen. Genom att göra detta kan du
förebygga klaffsvikt, åderbråck, blodproppar i benen samt trötta ben.
Hur ska stödstrumpor sitta?
Du bör börja med att rulla ner din stödstrumpa så att tårna placeras längs fram. Sedan rullar
du upp din strumpa längs ditt ben. Du bör undvika att veck uppstår samt se till så att
stödstrumpan sitter jämnt på ditt ben.
0
  0
  Min varukorg
  Din varukorg är tom
  Klarna Mastercard
  ✓ Fri frakt över 299 kr   ✓ Fria byten i 30 dagar   ✓ 1-2 dagars leverans