Hälsporre behandling

Daniel Lindh
Medicinsk skribent
Grandskad av:
Margitta Nilsson, Medicinsk fotterapeut
Uppdaterad: 2 juni, 2022
Publicerad: 4 juni, 2018

Hälsporre är ett tillstånd som innebär att en spetsig utväxt har vuxit ut på ditt hälben. Vissa personer går omkring och har drabbats av detta tillstånd utan att överhuvudtaget känna till att så är fallet. Andra upplever också en väldigt distinkt smärta och att det gör ont i hälen allt mer för varje steg de tar.

Tillståndet uppstår ofta tillsammans med plantar fasciit, ett tillstånd som orsakar en inflammation under fotbädden. Vid plantar fasciit är framför allt området kring hälen inflammerat. Detta gäller bland annat senan under foten som förbinder din häl med tårna. Senan kallas för plantarfascian och löper över hålfoten hos oss människor.

För att lindra dina besvär av detta problem kan du använda dig av en eller flera av de behandlingar som vi nämner nedan.

Behandling av hälsporre (plantar fasciit)

Vid behandling av hälsporre kan du använda dig av flera olika metoder. Allesammans kan bidra till att lindra besvären när du står och går. Nedan tipsar vi dig om de mest effektiva behandlingsmetoderna. Listan kan dock göras ganska lång och därför börjar vi med att sammanfatta våra råd innan vi också dyker djupare ner i de olika metoderna.

Tidigare var operation en av de vanligaste behandlingsmetoderna. Idag används dock vanligtvis andra metoder som inte utgör ett lika stort ingrepp i kroppen. Dessa kräver egentligen inte överdrivet mycket tid eller ansträngning från dig för att ha effekt.

Det är dock viktigt att du inte har för bråttom utan att du är långsiktig i din återhämtning från hälsporre. Om du hastar dig igenom återhämtningen kan dina problem lätt uppkomma ånyo. Låt istället återhämtningsprocessen ta lång tid om så krävs. Det tar nämligen längre tid innan foten läker om du börjar belasta foten igen och förvärrar dina besvär.

Kvinna som behandlar sin hälsporre hemma

 

Egenvård

 • Det är viktigt att du vilar från träning och liknande för att minska den belastning som foten utsätts för.
 • Undvik också att gå på hårt underlag under din återhämtningsperiod.
 • Du kan med fördel massera foten och ditt ben – både din häl, plantarfascian och vaden flera gånger om dagen.
 • Receptfria värktabletter kan användas för att minska inflammationen och värken.

 

Läkarvård

 • Kortisoninjektioner kan användas för att råda bot på ditt problem.
 • I mer allvarliga fall kan en operation ändå krävas för att du ska kunna återhämta dig från tillståndet.

 

Finger som pekar på en häl som gör ont på grund av av hälsporre

 

Vanliga behandlingsmetoder vid hälsporre

Nu har det blivit dags att också gå lite mer på djupet. Så fortsätt att läsa för att få mer information om de olika behandlingsmetoder som finns tillgängliga!

Viktigt med vila för att avlasta foten

Att vila från träning och andra belastande aktiviteter där du står och går mycket är ett bra råd. Detta är faktiskt ett av de sätt att behandla hälsporre som rekommenderas allra oftast. Genom att vila foten hjälper du dels till att lindra den akuta smärtan. Dessutom förhindrar vilan att tillståndet förvärras och att du får än ondare. Utan vila kan du även få problem på nytt trots att du trott att skadan har läkt.

Det är särskilt gynnsamt att du vilar den drabbade foten när du har stått upp mycket eller belastat den genom aktivitet. Om du ägnar dig åt en idrott bör du vila från både träning och tävling. Du gör även bäst i att undvika att gå på hårt underlag.

Om du väljer att söka vård för dina besvär kommer du troligtvis bli ombedd att avlasta foten tills symtomen lägger sig. För om du utsätter den för belastning löper du alltså ökad risk att förvärra tillståndet och att förlänga läketiden.

 

Det är viktigt att vila foten för att lindra besvären

 

Kall kompress minskar smärtan vid ont i hälen

Du kan lindra besvären genom att behandla den inflammerade vävnaden vid din häl med kyla. Detta kan du antingen göra med en kall kompress som hjälper dig att kyla ner området kring din häl. Eller så kan du linda en kylpåse i en tunn handduk eller liknande och hålla denna mot hälen. Behandling med kyla rekommenderas göras som längst 10 minuter åt gången. Upprepa gärna en gång i timmen under den tid på dygnet som du är vaken.

Ett annat alternativ är att rulla foten över en kall vattenflaska som du har förvarat i frysen.

Kall kompress är en behandling av hälsporre

 

Ofta får man hälsporre av dåliga skor

Dåliga skor är en vanlig orsak till att du drabbas av hälsporre eller plantar fasciit. Därför är det viktigt att du bär bekväma skor med en god passform. Detta för att inte skapa en onödig belastning för din häl. När du belastar hälen skapar du nämligen ett tryck mot hälsporren. Därmed kan du uppleva smärta och obehag i hälen när du står eller går på den.

Så kan du undvika att skaffa dåliga skor

För att undvika att du bär dåliga skor rekommenderar vi att du säkerställer att dina skor uppfyller dessa krav:

 • Bra stadga i hälpartiet. Det är viktigt att de skor du bär ger bra stadga och stöd i hälen. Detta för att förhindra att din fot rullar inåt eller utåt i skon.
 • Lagom flexibel. Skor ska helst inte vara så flexibla att du kan vrida om dem med dina händer. Samtidigt ska de ha en viss flexibilitet för att kunna böjas gradvis när du böjer din fot i någon riktning.
 • Lätt upphöjd häl. De skor eller inlägg som du bär ska ha en lätt upphöjd häl nä Hälen bör dock inte vara mer än ca 2,5 cm upphöjd. Denna upphöjning i hälen när du står och går avlastar den smärtande hälen. Mindre belastning på din häl innebär att dina besvär lindras.

Ett alternativ till att bära riktigt bra skor är att använda inlägg i skorna. Dessa kan förhindra din fot från att rulla i skorna och ger även extra stöd i hälen. Värt att notera är dock att du inte bör använda inlägg som en ursäkt för att fortsätta bära dåliga skor.

 

Högklackade skor kan orsaka hälsporre

 

Värktabletter kan lindra dina besvär

Du kan använda läkemedel för att lindra dina besvär. Den smärta och det obehag som du känner i foten kan ofta minskas med hjälp av receptfria värktabletter. Några exempel på antiinflammatoriska läkemedel som kan vara till hjälp är:

 • aspirin
 • ibuprofen (Ipren, Ibumax, Ibumetin m.fl.)
 • naproxen (Pronaxen, Ipaflex m.fl.).

Genom att minska den inflammation som har uppstått i vävnaden kan dessa läkemedel lindra dina besvär. Dessutom kan de förebygga att skadan förvärras. Det är dock viktigt att du inte tar antiinflammatoriska värktabletter om du exempelvis har njurproblem eller magsår.

 

Även övningar och massage kan hjälpa

Genom att stretcha och massera foten och även vaden kan du lindra dina besvären. Du kan få tips på stretchövningar och massageövningar i vår artikel om övningar för hälsporre.

Allra helst borde du utföra de olika övningarna såväl på morgonen och under eftermiddagen som på kvällen. Om du gör detta är sannolikheten stor att du i hög grad kan ta udden av smärtan.

Även om du väljer att utföra övningar och massera din fot bör du fortfarande vila foten. Detta då belastning är en faktor som ökar smärtan och förvärrar ditt tillstånd. En annan belastande faktor är hårt underlag så undvik gärna att gå på sådana.

 

Fotmassage är en effektiv behandling mot hälsporre

Du kan själv tejpa hälen för att minska belastningen

En annan vanlig behandlingsform vid hälsporre är tejpning. Du kan själv tejpa din häl för att minska den belastning som hälen utsätts för. Alternativ kan du be en person i din omgivning att utföra tejpningen åt dig.

Hur pass framgångsrik denna behandlingsmetod är beror på hur väl tejpningen utförs och hur allvarligt ditt tillstånd är. Ibland ger metoden ingen smärtlindring medan den i andra fall är mer framgångsrik. Tejpning av foten är dock inte en behandlingsform som kommer att läka hälen helt och hållet och göra dig kvitt ditt tillstånd.

 

Stötvågsbehandling kan användas för att behandla tillståndet

Stötvågsbehandling är ytterligare en metod som kan används för att behandla hälsporre. Vid denna typ av behandling används tryckvågor med varierande frekvens och styrka. Dessa stötvågor behandlar hälen samt den vävnad som är skadad.

Stötvågsbehandling är en behandlingsmetod som är vetenskapligt beprövad för användning mot kronisk smärta i muskler, senor och leder.

 

Bild som visar en stötvågsbehandling av hälsporre

 

Injektioner med kortikosteroider är ett alternativ

Att injicera kortikosteroider är en alternativ behandling mot hälsporre som inte avlägsnar sporren men däremot är till hjälp mot smärtan. Läkaren använder ofta lokalbedövning i hälen för att du inte ska få ont av injektionen. Exakt var injektionen sker varierar lite grann från fall till fall. Ofta väljer läkaren dock att injicera kortikosteroider i den inre eller mellersta delen av hälen snarare än precis i botten av densamma.

Injektioner med kortikosteroider kan förvisso hjälpa många patienter med hälsporre. Däremot finns det en begränsande faktor vad gäller hur ofta och hur många injektioner som kan ges. Detta beror på att risken för en senruptur ökar när steroider injiceras i hälen.

Vitaminer och kosttillskott stärker kroppens naturliga försvar

Vitaminer och mineraler är näringsämnen som stärker kroppens naturliga försvar mot sjukdomar och skador av olika slag. Om du till exempel har artros gör du bäst i att försäkra dig om att du inte har en brist på kalcium. Magnesium och D-vitamin är viktiga för upptaget av kalcium i kroppen – därför vill du säkerställa att dina nivåer av dessa näringsämnen inte är låga.

Dessa vitaminer och mineraler bör du allra helst försöka få i dig genom din kost. Men om du har brist på någon av dessa kan du konsultera din läkare för att utröna huruvida du borde ta dem som kosttillskott. Genom att söka vård kan du få möjlighet till en sådan konsultation. Idag kan du konsultera en läkare via mobilen dygnet runt. Du kan även be att få komma i kontakt med en ortopedingenjör för att få hjälp med ditt tillstånd.

 

Eteriska oljor har ingen bevisad effekt mot hälsporre

En huskur som ibland används för att behandla hälsporre är applicering av eteriska oljor på hälen. Vissa av dessa oljor kan faktiskt ha antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att lindra smärtan och minska din inflammation. Dessutom kan de göra det mer behagligt att massera hälen.

Några exempel på eteriska oljor som kan användas är:

 • apelsinolja
 • bergamottolja
 • eukalyptusolja
 • fänkålsolja
 • lavendelolja
 • rosmarinolja
 • sesamolja
 • timanjolja.

 

Ändå bra idé att massera din häl och senan i hålfoten med olja

För närvarande görs vissa studier för att utvärdera dessa oljors antiinflammatoriska effekter. Däremot finns det för stunden inga konkreta bevis som indikerar att eteriska oljor kan användas som behandling mot hälsporre.

Dessutom är det bra om du är medveten om att vissa av de oljor som nämns ovan har en medicinsk användning. Om du använder dem på ett felaktigt sätt kan biverkningar uppstå. Därför bör du bara ta ett fåtal droppar av en eterisk olja och blanda ut denna med en minst tre gånger så stor mängd av en basolja. Därefter kan du applicera oljeblandningen på en begränsad yta av exempelvis insidan av hälen för att testa och se hur den verkar.

Med detta sagt kan det ändå vara en bra idé att massera din häl och senan i hålfoten med olja. Detta kan nämligen vara ett bra sätt att få muskulaturen i din fot och ditt ben att slappna av. Du kan även passa på att massera tårna om du vill, men du behöver naturligtvis inte göra detta.

 

Eteriska oljor kan göra det mer behagligt att massera insidan av hälen

 

Ibland är operation den enda utvägen

I vissa fall finns det ingen annan utväg än att genomgå en kirurgisk operation. Detta är en behandling mot hälsporre som din läkare vanligtvis endast rekommenderar om alla andra behandlingsmetoder har misslyckats. Det finns flera olika kirurgiska ingrepp som kan hjälpa. Den allra vanligaste är att man lossar på plantarfascian eller gör ett snitt i ligamentet. Därefter kan hälsporren avlägsnas med hjälp av speciella verktyg.

En stor risk med denna typ av ingrepp är att nervskador potentiellt kan uppstå. Dessutom är det inte omöjligt att hälsporren kommer tillbaka en tid efter operationen. Till råga på allt kan det ta flera veckor innan du kan börja gå normalt igen utan att känna av smärtan i din häl. Därför är detta alltså att betrakta som en sista utväg när ingen annan behandling har haft önskad effekt.

Röntgenbild som visar en hälsporre

 

Förebygg hälsporre och plantar fasciit

Om du har drabbats av hälsporre eller plantar fasciit finns det flera olika behandlingsformer som kan vara till hjälp. Ovan har vi gått igenom de allra flesta av de behandlingar som finns att tillgå. Förhoppningsvis hittar du en eller flera metoder som hjälper dig att minska smärtan och inflammationen i foten.

Men det är även avgörande att du gör vad du kan för att förebygga hälsporre och plantar fasciit innan respektive tillstånd uppstår. Genom att arbeta förebyggande kan du förbättra din övergripande fothälsa. Till exempel kan du försöka öka din medvetenhet om vilken stress och belastning du utsätter dina fötter för på daglig basis.

Dessutom är det en bra idé att ta väl hand om dina fötter och se till att de får vila ordentligt mot slutet av dagen. Detta är särskilt viktigt om du går omkring mycket på dagarna. Genom att göra detta slipper du lida lika mycket på morgonen därpå.

 

Kämpa dig inte igenom smärtan

En bra tumregel är att du aldrig ska försöka kämpa dig igenom den smärta som uppstår i din häl. Detta oavsett om du har symtom såsom ont i foten när du tar de första stegen på morgonen eller andra symtom på en fotskada som orsakar smärta. Detta oavsett om symtomen kan härledas till din häl, till hålfoten eller till någon annan del av din fot.

Lyssna på din kropp och ta kroppens signaler på allvar så kan du i många fall undvika att förvärra dina problem. Annars kommer problemen ofrånkomligen förvärras.

Om du går och tränar som tidigare eller bära dåliga skor som förvärrar tillståndet kan du på sikt drabbas av diverse fotskador. Hälsporre och värk i plantarfascian är två sådana skador. Så om du får ont i din häl efter att ha utfört en aktivitet tjänar du på att försöka kyla ner hälen och vila tills symtomen lindras. Dessutom kan du med fördel även testa fler av de behandlingsmetoder som vi nämner i denna artikel.

0
  0
  Min varukorg
  Din varukorg är tom
  Klarna Mastercard
  ✓ Fri frakt över 299 kr   ✓ Fria byten i 30 dagar   ✓ 1-2 dagars leverans