Hoppa till huvudinnehållet

Hallux valgus operation

Hallux valgus operation

För vissa patienter som lider av hallux valgus är en operation den enda utvägen. Detta gäller åtminstone om du sedan tidigare har testat andra, mer konservativa behandlingsmetoder men utan framgång. Här berättar vi hur operationen går till och vad du kan förvänta dig för resultat av den!

Hallux valgus betyder snedställd stortå

Hallux valgus betyder att stortån vinklas mot de andra tårna och blir snedställd. Ibland kan det också hända att stortån och den andra tån ligger omlott. Till slut bildas också en knöl ovanpå insidan av stortån. Denna kan göra ont och en rodnad kan uppstå.

Tillståndet är vanligare hos kvinnor

Detta tillstånd är vanligare bland kvinnor. Den främsta anledningen till att så är fallet är att kvinnor oftare än män tenderar att bära trånga skor.

Så går en operation av hallux valgus till

Det finns idag flera olika metoder för operation av hallux valgus. Den allra vanligaste metoden är att knölen mejslas bort och kirurgen samtidigt passar på att räta upp stortån. Detta är en operation som utförs genom osteotomi. Det betyder att operationen går till på så vis att kirurgen sågar ut en benkil från det första mellanfotsbenet och sedan lägger ihop samt fixerar benytorna.

Detta ingrepp tar omkring 30 till 40 minuter att utföra. Under operationen är du som patient vanligtvis lokalbedövad. Såvida inga komplikationer uppstår får du gå hem igen samma dag som operationen utförs.

Läkare som pekar på ett skelett och förklarar en hallux valgus operation